لوگو اصلی مینرال کود

کود شناسی

مینرال کود عمس تیتر

امروزه که صنعت کشاورزی لباس جدیدی بر تن کرده است و مسائل مانند بیوتکنولوژی در صنعت کشاورزی مطرح شده است. شما به عنوان یک کشاورز یا یک علاقه مند به مبحث کشاورزی باید شناخت کاملی از کود های موجود در بازار ایران داشته باشید. شاید سوالی در ذهن شما باشد که کلمه کود به چه معناست؟ هر نوع مواد شیمیایی یا ارگانیک که  در جهت احیا و تامین نیاز گیاه به خاک مزارع یا باغات تزریق می شود به آن Fertilizer  یا کود گفته می شود.

شناخت بهتر کود

کود ها همان طور که در بالا اشاره دارای مواد مغذی و معدنی زیادی هستند که این مواد شامل ماکروالمنتها و میکرو المنتها می باشد که مواد مورد نیاز گیاه را تامین می کنند کود ها به صورت کلی به سه دسته زیر تقسیم می شوند:

  1. کود های آلن (ارگانیک)
  2. کود های زیستی (بیولوژیک)
  3. کود شیمیایی (معدنی)

 

کود های آلن (ارگانیک)

این کود ها که به نام کودهای ارگانیک معروف هستند کودهایی طبیعی و بدون مواد شیمیایی یا افزودنی های مصنوعی تولید می شوند. در بازار ایران تنها مینرال کود جز این دسته قرار می گیرد. خود این دسته یعنی دسته کود های آلن (ارگانیک) شامل سه زیر مجموعه به نام های کمپوست – کود سبز – کود حیوانی تقسیم بندی می شود که هر کدام تاثیر متفاوتی بر روی خاک دارد.

کود های زیستی (بیولوژیک)

این دسته شامل عنصری به نام میکروارگانیسم‌های بسیار پر سود و مفید برای رشد و پرورش گیاه می باشد. همچنین به حاصل خیزی خاک بدون آسیب به اکوسیستم و منابع زیست محیطی  کمک می کند.

کود شیمیایی (معدنی)

این دسته از کود ها پر استفاده ترین و در عین حال آسیب زننده ترین نوع کود به اکو سیستم طبیعی و نابود کننده خاک و گیاه می باشد. همچنین برای ریه انسان هم مضرر است. دلیل پر کاربرد بودن این نوع کود ها تاثیر سریع آن بر خاک و گیاه می باشد.

سایر کود ها

تا اینجا شما را با سه دسته اصلی کود ها در ایران آشنا کردیم ولی کود ها به این سه دسته محدود نمی شوند. و کود های دیگر وجود دارند مانند:

  1. کودهای ماکروالمنت
  2. کودهای میکروالمنت
  3. کودهای مخلوط
  4. و…

که کود هایی هستند که در بازار موجود و مورد استفاده قرار می گیرند.

کود های ماکروالمنت

این دسته از کود ها شامل مواد مغذی و مفید برای گیاه و خاک می باشد مواد و عناصری مانند: منیزیم، پتاس، فسفر، کلسیم، ازت و … را شامل می شود. این مواد بسیار مفید و سود ده برای گیاه هستند. ماکرو المنتها بیشتر در دسته کود های آلن (ارگانیک) قرار دارند.

کودهای میکروالمنت

ایران دارای مناطق گرم و خشک، سرد و خشک، مرطوب و … است. همین امر باعث شده که جنس خاک از نظر ویتامینه و مواد مغذی درون خاک متفاوت باشد. میکرو المنتها منابع خوبی برای تامیین آهن، مس، منگنز، روی  و … برای خاک و گیاه می باشند.

کود های مخلوط

شرکت های کود سازی در گامی قاطعانه شروع به پایه گذاری و تولید یک کود به نام Mixed fertilizers یا همان کود مخلوط  کرده اند این نوع کود شامل: فسفر، ازت، پتاسیم و کمی گوگرد هستند.

سایر کود های وابسته

خوب تا به اینجا این مقاله با چند کود در کلاس های مختلف و عناصر تامیین کننده آشنا شدیم. هر یک از کود های ذکر شده دارای خواص و ویژگی های انحصاری خودشان هستند و کاربرد های گوناگونی دارند. کود های وابسته زیادی هم در بازار صنعت کشاورزی وجود دارند مانند :

  1. کود گوگرد
  2. کود ازت
  3. کود پتاسیم
  4. و …

که نام کود های مکمل یا وابسته به خاک مزارع و باغات در کنار کود اصلی تزریق می شود.

نکات مهم

در استفاده و تزریق کود باید کمی وسواس به خرج دهید زیرا هر کدام از کلاس های ذکر شده در بالا یعنی سه دسته اصلی که شامل: کودهای آلن (ارگانیک)، کود های زیستی (بیولوژیک)، کود شیمیایی (معدنی) می شود. روش استفاده و آبیاری متفاوتی نسبت به یک دیگر دارند. همچنین تشخیص نیاز و کمبود گیاه و خاک در مقیاس بعدی بسیار مهم و حیاتی است. به عنوان مثال در صورت تزریق  کودهای میکروالمنت به گیاه آهن به خاک و گیاه تزریق می شود و در صورتی که گیاه از آهن غنی باشد باعث آسیب و مسموم شدن گیاه می شود. پس به نیاز گیاه توجه زیادی داشته باشید. و قبل از هرگونه تزریق به خاک از کمبود نیاز گیاه خود اطمینان خاطر پیدا کنید. به عنوان مثال تحقیقی درباره علایم کمبود مواد معدنی در گیاه داشته باشید.

در گام بعدی پیشنهاد می شود به هیچ وجه باغ یا زمین زراعتی خود را به کود شیمیایی عادت ندهید زیرا پس از مدتی استفاده متوجه آسیب های زیر پوستی این کود به گیاه و اکو سیستم پیرامون آن می شوید. پیشنهاد ما به شما کشاورازن عزیز این است که بیشتر از کود های طبیعی و ارگانیک یا همان کود های آلن (ارگانیک) استفاده کنید زیرا فاقد مواد مصنوعی هستند.

موفق و آگاه باشید

Call Now Button